توانمندی شهرستان
موقعیت ارتباطی:
اولین خیابان ایران به نام خیابان سپه در زمان شاه طهماسب صفوی در مقابل دارالسلطنه و بنای عالی قاپو احداث گردید که تا مسجد جامع امتداد داشت. در دوره ناصری، سعدالسلطنه حاکم وقت، خیابان سپه را تا خیابان تهران قدیم امتداد داد و با رسیدن خط راه آهن به شهر بخشی از بنای کاروانسرای سعدالسلطنه تخریب شد و این خیابان تا ایستگاه راه آهن در جنوب شهر امتداد یافت.
اولین خط راهآهن در ۱۸ اسفندماه ۱۳۱۸ به قزوین رسید و در ۲۷ همان ماه مورد بهرهبرداری قرار گرفت .
فرودگاه : شهر قزوین دارای یک فرودگاه مخصوص هواپیماهای سبک و خدمات ویژه مانند تفریح و آموزش میباشد. شهرداری قزوین در راستای توسعه خطوط حمل و نقل این شهر، فرودگاه قزوین را خریداری کرده است. و در صدد است تا در راستای توسعه گردشگری این شهر ، فرودگاه فوق را توسعه داده و به فرودگاه مسافربری تبدیل نماید. در حال حاضر پرواز هواپیما های کوچک مسافربری ( مانند : فوکر ۱۰۰ ) در این فرودگاه امکان پذیر می باشد.
از نظر راههای ارتباطی شهرستان قزوین هم اکنون در کریدور ارتباطی جنوب و مرکز ایران به شمال و شمالغرب قرار گرفته و آزاد راههای قزوین – کرج و قزوین – رشت در بسیاری از مواقع سال در زمره سه محور پرتردد کشور محسوب می شود و این شهرستان هم اکنون 216 کیلومتر آزاد راه و بزرگراه دارد
مناطق حفاظت شده شهرستان قزوین :
منطقه حفاظت شده الموت : این منطقه از نظر تنوع حیات وحش و غنای ساختارهای طبیعی در استان قزوین و نیز در کشور، منحصر به فرد است. منطقه الموت به دلیل کوهستانی بودن و ویژگیهای خاص خود، گونههای مختلفی از حیات وحش مانند کل و بز کوهی، گراز، پلنگ، خرس قهوهای ، خرگوش، جوجه تیغی، روباه، شغال و انواع پرندگان چون عقاب، هما، کبک، کبک دَری، تیهو، کبوترسانان، لاشخور، گنجشکسانان (سهره، بلبل) و ... را در خود جای داده است..
منطقه حفاظت شده طارم سفلی : این منطقه کوهستانی با وسعت تقریبی 47000 هکتار در شمال غربی استان قزوین و همجوار با استانهای گیلان و زنجان قرار دارد. مهمترین مسیر دستیابی به این منطقه جاده لوشان– سیردان است. متوسط بارندگی سالانه در این منطقه 250 میلیمتر و دمای متوسط سالانه آن حدود 15 تا 20 درجه سانتیگراد و رطوبت هوای آن بین 55 تا 65 درصد متغیر است. حداقل ارتفاع این منطقه 300 متر و حداکثر ارتفاع آن 2800 متر از سطح دریا است. پوشش گیاهی منطقه اغلب از خانواده گرامینه و بقولات (انواع گون، خارشتر و اسپرس) است. وجود درختان کهنسال با قدمت 900 سال مانند «سیردان»، از جمله ویژگیهای طبیعی این منطقه محسوب میشود. حیات وحش و تنوع جانوری در درهها و ارتفاعات این منطقه به لحاظ زیباشناسی، تحقیقاتی و آموزشی بسیار حائز اهمیت است
منطقه زرشک و کامان : این منطقه در 20 کیلومتری شمال قزوین در آبگیری با وسعت تقریبی 10 الی 20 کیلومتر مربع با چشماندازهای زیبا و آب و هوای مناسب در دامنه کوه «کافر میدان» قرار دارد و مکانی برای گذراندن اوقات فراغت به شمار میرود. آبگیر بالایی که توسط مزارع و نیزارها محاصره شده، در فصل مناسب به پناهگاه پرندگان مهاجر تبدیل میشود و بر جذابیتهای آن میافزاید. خنکی هوا در تابستان و پوشش برف در زمستان و چشمهسارهای فراوان این مکان، از ویژگیهای این منطقه به شمار میآید.
آموزش عالی:
آموزش عالی در حال حاضر جمعیت دانشجو در استان قزوین بیش از ۱۵۰هزار نفر است که بیشتر این دانشجویان در شهر قزوین و حومه آن مشغول به تحصیل می باشند. قزوین دارای چندین دانشگاه و تعداد زیادی موسسه آموزش عالی و غیر انتفاعی می باشد. از جمله مهمترین مراکز آموزش عالی این شهر، دانشگاه آزاد قزوین ،دانشگاه بینالمللی امام خمینی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین،دانشگاه پیام نور مرکز قزوین، دانشکده فنی شهید بابایی، مرکز تربیت معلم شهید رجایی، موسسه آموزش عالی رجا، موسسه آموزش عالی غزالی می باشد. دانشگاه آزاد قزوین همچنین دانشگاه بین المللی امام خمینی ، از مراکز مهم آموزش عالی در کشور می باشند، که دارای امکانات بسیاری است و دستاوردهای بسیاری را در سطح ملی و بین المللی کسب کرده اند.
پروژه های ملی و مهم:
جاده قزوین – الموت – تنکابن :
جاده قزوین – الموت – تنکابن یکی از پروژه های ملی مهم در دست اجرا در شهرستان قزوین است با اجرای این پروژه مسیر ارتباطی بین استانهای جنوبی و مرکزی کشور از قزوین به مازندران از 350 کیلومتر به 150 کیلومتر کاهش می یابد .
عملیات اجرایی فاز نخست این پروژه به طول 62 کیلومتر حدفاصل بین روستای حصار خروان در کمر بندی آزاد راه قزوین – کرج تا روستای شهرک الموت از سال 1385 آغاز شد و هم اکنون بیش از 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
عملیات اجرایی فاز دوم این پروژه به طول 86 کیلومتر حدفاصل بین روستای شهرک الموت تا کمربندی شهر تنکابن سال 1392 آغاز شد.
هزینه اجرای فاز دوم این پروژه 411 میلیارد تومان است که مقرر شده در مدت سه سال توسط قرارگاه خاتم الانبیاء اجرا شود که وزارت راه وشهرسازی هزینه اجرای پروژه را از محل فروش سهام شرکتهای دولتی قابل واگذاری تامین خواهد کرد.
محور قزوین - الموت - تنکابن دارای 26 دستگاه تونل است که طولانی ترین آن چهار هزار و 300 متر طول دارد و عرض پیش بینی شده در این پروژه 11 متر است.
این محور ارتباطی حدود 148 کیلومتر طول دارد که 93 کیلومتر آن در استان قزوین و 55 کیلومتر در استان مازندران واقع .
مترو قزوین – تهران :
مترو قزوین به تهران در امتداد مترو تهران به کرج و هشتگرد قرار دارد. طول کل این خط از هشتگرد تا قزوین حدود ۷۰ کیلومتر بوده و در شهرهای نظر آباد ، آبیک ، شهرک صنعتی کاسپین ، محمدیه و قزوین ایستگاه خواهد داشت . محل عبور مترو ضلع شمالی آزادراه خواهد بود . زیر سازی های پیش بینی شده برای این پروژه سرعت ۲۰۰ کیلومتر بوده ولی به علت ضریب اطمینان قطار ها با سرعت ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت حرکت خواهند کرد. اعتبار کل پروژه ۵۰۰ میلیارد تومان است و یک شرکت چینی مسئول احداث آن می باشد. تاکنون ۲۰ میلیارد تومان به مطالعه و برنامهریزی این خط از مترو هزینه شده و عملیات اجرایی آن از سال ۱۳۹۲ آغاز می شود. مدت انجام پروژه ۵ سال بوده و پیش بینی می شود در سال ۹۶ به بهره برداری برسد.
راه آهن قزوین – رشت :
پروژه راه آهن قزوین - رشت به طول 164 کیلومتر اکنون بیش از 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در مسیر این خط ریلی، حدود 70 پل بزرگ در مجموع به طول 17 کیلومتر و 51 تونل مجموعاً به طول 22 کیلومتر درحال ساخت است.
این پروژه که ساخت آن از سال 1382 آغاز شده، ایران را از شمال به کشورهای روسیه و همسود _ سی ای اس – و از جنوب به کشورهای حاشیه خلیج فارس وصل می کند
این خط آهن از نظر تأسیسات فنی و مهندسی و نیز عملیات اجرایی دارای ویژگی های منحصر بفردی است که از آن جمله می توان به بزرگترین پل ریلی کابلی کشور به طول 560 متر که در حاشیه سد منجیل واقع شده، اشاره کرد